Едно нарушение, две глоби, а от КАТ знаят и прибират

Често компютрите не отразяват издължаване чрез електронно банкиране
28 юни 2021 07:56, Александър Попов
81
Едно нарушение, две глоби, а от КАТ знаят и прибират
Снимка: БГНЕС

Може ли за едно и също нарушение на пътя да се плати два пъти? Оказва се, че може, а случаите не са единични.

П. Г. предостави платежните документи в редакцията на "Труд", а случаят е от 25 януари 2020 г.

Снимат го с тринога на пътя София-Варна край с. Сопот - минал оттам с 62 км/ч, вместо с разрешените 50 км/ч. За нарушението Областната дирекция на МВР в Ловеч съставила електронен фиш серия "К" №3498026 и на шофьора била наложена глоба от 50 лева. В края на юни миналата година П. Г. случайно научил, че има такъв електронен фиш на негово име и помолил в КАТ да му го връчат. Прочел го и превел 35 лв. в 14-дневния срок (70% от глобата) на посочен IBAN на банкова сметка в БНБ на Фонда за безопасност на движението. Чрез електронно банкиране сумата била издължена на 1 юли 2020 г. И от този ден П. Г. решил, че е приключил своето вземане-даване с КАТ.

Но преди 10 дни отишъл в едно от софийските РПУ-та, за да си подаде заявление за лична карта. И там му казали, че има неплатена глоба от електронен фиш на КАТ. Номерът бил същият - 3498026, нарушението - пак от Ловешко, а и глобата от 50 лв.

Той бил поканен да се издължи до 2 седмици, за да плати само 35 лева. Човекът с половин уста казал, че вече е платил тази глоба, но оттам му отговорили с твърда логика: "И да сте платили, плащането ви не е отразено в нашата система и няма да ви обслужим".

Така платил същата глоба за втори път, но този път по друга банкова сметка, с различен IBAN, на името на СДВР.

Бивши и настоящи катаджии твърдят пред изданието, че случаят не е единичен, а е системна грешка. Тя се повтаря от 2017 г. насам  - част от плащанията, извършвани чрез електронно банкиране, въобще не фигурират в компютрите на полицията. МВР не знаело за много от сумите, отиващи към БНБ. Хората трябва да си пазят бележките и да ходят да се разправят по гишетата. Най-масово по два пъти плащали нарушителите с глоби от 50 до 100 лева, докато за по-големи суми длъжниците успявали да се преборят.

В същото време не се извършват услуги заради неплатени глоби.

Вместо да си оправят компютрите, от МВР са решили, че им е по-лесно да публикуват на сайта си „Указания за реда за възстановяване на средства, внесени за погасяване на задължения за нарушения по ЗДвП и Кодекса за застраховането”.

Има и специален раздел за електронните фишове от серия „К”, от който излиза, че ако някой е внесъл сумата по посочената в самия фиш сметка на Фонд за безопасност на движението в БНБ, после едва ли не трябва да я внесе втори път и по сметка на МВР. Но това може да се поправи, ако напише молба до шефа на местното РПУ или до шефа на дирекция „Планиране и управление на бюджетна на МВР” и едната от двете суми да му се върне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: КАТглоби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
-10 преди 2 години
До НАСТРАДАМУСТова за което говориш няма нищо общо със случая!
75
2
 
5
 
! Отговори
НАСТРАДАМУС преди 2 години
Я няма да се оплаквате ,нали искахте Банани е получихте ги ,но наред със тях получихте и камерите по улиците по банките ,по мобилните оператори и къде ли не още . А получихте и записване на разговорите като се почне от държавните учреждения , и където и да е било и със когото и да било да разговаряте . А ако ви поискат и ЕГН -то значи че ви знаят личните данни от раждането ви досега . И хак вие нали искахте демокрация и свободи .Ха сега мълчете и не ревете като малк
74
0
 
4
 
! Отговори
Handel преди 2 години
"Бивши и настоящи катаджии твърдят пред изданието, че случаят не е единичен, а е системна грешка. Тя се повтаря от 2017 г. насам - част от плащанията, извършвани чрез електронно банкиране, въобще не фигурират в компютрите на полицията."Не е "системна", а "систематична" грешка. Нарочно е посочена грешна сметка за да се скубят пари от хората.
73
1
 
9
 
! Отговори
един друг преди 2 години
Едно време Николай Васлев направи нещо прекрасно с отмяната на молбите. Ама явно бързо се забравя. Аз лично предпочитам да напиша заявление, искане или нещо подобно. Вбесявам се ако трябва да пиша молба-особено до държавен/общински служител, чиято заплата плащам
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сме ние за тези електронни истории. Давайте си на кунка 50-те лева Така наказанието е изконсумирано на място, възпитателния ефект е на лице а катажиите да си се борят на ведомствено ниво с корупцията.
71
1
 
2
 
! Отговори
Моля преди 2 години
До Анонимен Не само Мусала софт са виновни! Те правеха каквото им даде КАТ като задание. А заданията на КАТ бяха пълна какафония. .
70
0
 
3
 
! Отговори
Bob преди 2 години
И на мен ми се случи но 2014 с фиш от 2012, фиша е платен на място в КАТ Монтана и пак ми казаха, не е влязъл в системата дай доказателство.. Случайно си намерих бележката и го духаха. В КАТ Монтана са сложили инвалид на тази позиция, хем той довоелн, че има работа, хем хората по-малко вдигат скандали. На никой не му дреме, дали това е най-подходящата позиция. Но човека няма голям избор, не се оплаква, никой друг не е съгласен да му се мръщят по цял ден и ще сложим човека който няма другу избор.
69
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можете всичко дружно да благодарите за това на Мусала Софт и Делян Лилов и студенчетата дето разработват и поддържат софтуера, който трябва да се грижи за това, но на практика, се вижда резултата. Три пъти съм си плащал една глоба и трите пъти не отразяват плащането и все още всися в системата. Жалби, скандали и нищо и нищо. Един път било защото номера на колата ми бил въведен с кирилица, вторият път бънката била писала на латиница, третият път била гръмнала системата. А бе мошенници...
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука някакви диктатори казват какво да се прави и какво не, *** съм бил, некадърен съм бил, щото съм Българин, да съм мирувал, да съм робувал.., абе защо не си...
67
0
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До Край-КАТ НЕКА СИ ГЛОБЯВА-НО ДА НЕ РЕГЕНЕРИРАТ ГЛОБИ В СРОК ОТ 24 ЧАСА-ТОВА В БГ-ТО Е ПЪЛНА АНАРХИЯ.-МОЖЕ ЧОВЕК ДА Е ЗАБРАВИЛ ДА ПЛАТИ ЗА ЕДИН ДЕН-ИЗЕДНИЦИ.-А ДА НЕ ПОЧВАМ ПАК СЪС ЗАПЛАЩАНЕТО И ПЕНСИИТЕ ЩОТО СА ЗА СЪД .
66
0
 
13
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ДА ГИ СЪДИ ДО ДУПКА БЕ.-НЕМОЖЕ ЗА ЕДНА ВИНЕТКА ДА ГЕНЕРЕРАШ 1000 ЛВ НА ДЕН.10 КАМЕРИ КАТ ТЕ СНИМАТ ЗА ЕДИН ДЕН БИ ТРЯБВАЛ0 ЗА ТАЗИ ДАТА ДА ПЛАТИШ ЕДНА ГЛОБА.-КАКВА Е ТАЗИ СИСТЕМА-ОБИР ПО СРЕД БЯЛ ДЕН?
65
0
 
4
 
! Отговори
... преди 2 години
До в час. Не могат да открият чии са парите постъпили в тяхна сметка!!! Това със разните изи пей и др го препотъчвам на тези, които не могат сами да се справят, защото не всеки е длъжен да знае за преводни нареждания към бюджета. Пък за КАТ или добро, или нищо. В случая нищо
64
0
 
8
 
! Отговори
Повече в час преди 2 години
До в часИма поне хиляда начина КАТ да отрази глобата - по ЕГН на нарушителя, по номера на фиша като го разчете разделно цифри и букви и т.н. А има и един универсален - като не могат да разчетат някое плащане - ДА УВЕДОМЯТ ПЛАТЕЦА, ЧЕ НЕ СА МОГЛИ ДА РАЗЧЕТАТ ПЛАЩАНЕТО ЗА КОЙ ФИШ СЕ ОТНАСЯ И ДА СЕ ПОПРАВИ АКО ИМА ГРЕШКА! Но както се разбира от статията КАТ стоят над тези неща. Изобщо дейността наречена Административно наказателна дейност в КАТ се управлява неграмотно и изглежда няма юристи.
63
13
 
1
 
! Отговори
Край преди 2 години
не ревете че КАТ глобява. Проблема е че не глобява достатъчно и не събира глобите.
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът идва от този "IBAN" щото нали знаете, бито и ibano са не враща!
61
19
 
3
 
! Отговори
Много важно преди 2 години
Да си спазвал ограниченията и нямаше да плаща. Ама *** не иска... иска хем да нарушава хем да не плаща......
60
0
 
23
 
! Отговори
аз преди 2 години
Ииииииииииии отново - Работа, Работа, Работа! И после - "Да сложим ред в хаоса!" (който сами сме направили с толкова много Работа, Работа, Работа).
59
0
 
3
 
! Отговори
в час преди 2 години
Ако сте платили глоба кеш в някоя банка и там са ви попълнили вносната бележка- потърсете си парите от банката.
58
0
 
6
 
! Отговори
в час преди 2 години
Могат да се опростят нещата, но КАТ първо трябва да се плати за промяна на софтуера, и второ ще събират по-малко пари от глобите , защото тези, които грешат ще ги плащат само по веднъж. Центъра за градска мобилност заради една кирилица не зачита ДКН на автомобил и ето я глобата. Недодялки събират повече пари.
57
9
 
4
 
! Отговори
в час преди 2 години
Таз статия е чиста проба махленска клюка. Плащанията към КАТ не се отразяват при тях когато е нарушен формата на основанието в превода, а той е посочен точно какъв трябва да бъде със серия и номер на фиша на сайта на МВР. Когато има грешка във формата парите заминават по сметката, но от КАТ не могат да открият чии са за да зачетат плащането и закрият задължението. Това не е системна грешка, а грешка на наредителя на плащането. Като не могат да вървят в ипей- при тях няма грешки, има дребна такса